[Wle-nl] Schrijfcursus Thijsseweek

Ciell Wikipedia ciell.wikipedia op gmail.com
Za Okt 10 22:38:47 CEST 2015


Aiaiai, wat een opruiende mail tref ik op deze late zaterdagavond aan in
mijn mailbox.

Heb je in je overwegingen de gevoelen=s van de leden van de in Nederland
opgerichte Association of Stroopwafel Addicts
<https://meta.wikimedia.org/wiki/Association_of_Stroopwafel_Addicts> wel
meegenomen? Deze organisatie strijdt voor het behoud van deze Hollandse
delicatesse bij alle nationale en internationale activiteiten!

Ciell

Op 10 oktober 2015 22:31 schreef k.vliet op kpnmail.nl <k.vliet op kpnmail.nl>:

> Dag natuurvrienden,
>
> We hadden vandaag een geanimeerde schrijfcursus met drie leuke en
> gemotiveerde cursisten die volgens mij wel verder willen met Wikipedia.
> Koesteren dus.
> We waren te gast in de Heimans en Thijsse bibliotheek in het mooie pand
> van IVN Amsterdam, naast de Hortus Botanicus. Onder leiding van onze
> cursist Phyllophilus kregen we in de pauze een backstage excursie in de
> Hortus en in de normaal niet toegankelijke kassen met zeldzame
> Zuidafrikaanse klaverzurings en levende steentjes en een bijzondere
> Namibische plant waarvan ik de naam ben vergeten. Dankzij onze
> leergierigheid liep de pauze een beetje uit waardoor we niet het hele
> programma van de 1e dag konden afwerken. Maar met de motivatie van deze
> groep is die achterstand volgens mij snel weer ingelopen.
>
> Een nadeel is wel dat we door gebrek aan tijd niet voldoende aandacht
> konden geven aan een principiële discussie de ons allen raakt. Het betreft
> de voorkeurspositie van de stroopwafel als vaste culinaire begeleider van
> onze koffiepauzes en andere tussendoortjes. Er gingen stemmen op (ik zal
> niet verklappen van wie) om aan deze eenzijdige en mogelijk zelfs
> discriminatoire praktijk een eind te maken, zodat ook de bastognes, roze
> koeken en pennywafelen een eerlijke kans kunnen krijgen. Het woord cookie
> gap is nog niet gevallen, maar je zou er zo een wiki-zaterdag aan kunnen
> wijden.
>
> Ondanks het mooie weer kon ik dit vraagstuk niet uit mijn hoofd zetten dus
> ik ben wat verder gaan spitten in de achtergronden van het verschijnsel
> koek op Wikipedia. Een argument voor de bijzondere positie van de
> stroopwafel zou kunnen zijn dat dit koekconcept in wel 25 andere talen een
> eigen lemma heeft op Wikipedia (dit kwam in de discussie al even aan de
> orde). Lijkt me op zich een bruikbaar argument, maar de grens van 25 lijkt
> willekeurig gekozen en het is in mijn ogen strijdig met het gebod NPOV om
> dit product alleen om die reden een voorkeurspositie te geven. Nader
> onderzoek toont bovendien aan dat minimaal 3 andere koekconcepten op
> de internationale ladder hoger uitkomen dan de stroopwafel. Dit zijn de
> Oreo (30), de Macaron (30) en het fameuze Kaakje (46), ook wel bekend als
> Brusselse kermis of Zaanse kermis. Een geduchte runner-up is het
> Gelukskoekje dat tot nu toe op 24 talen is blijven steken maar met wat
> gerichte actie in 1 weekend de stroopwafel voorbij kan streven.
>
> Kortom, de positie van de stroopwafel staat serieus ter discussie en daar
> mogen we de ogen niet voor sluiten. Om te voorkomen dat we straks in de
> pers of bij geenstijl afgeschilderd worden als reactionaire types stel ik
> voor om het koekjesbeleid te liberaliseren. Ik wil zeker niet de
> ongeschreven regel ter discussie stellen dat er altijd koek moet zijn bij
> Wikipedia activiteiten (daar wordt weleens de hand mee gelicht maar dat kan
> mijn goedkeuring zeker niet wegdragen). Wel lijkt het me goed als de keuze
> wordt verruimd tot het assortiment dat kan bogen op een eigen lemma in
> minimaal 10 andere talen op Wikipedia. Daarmee komt naast de bovengenoemde
> ook de Krakeling (10), de Cantuccini (13), de Hamansoren (13), de Miguelito
> de La Roda (13), de Pepparkaka (13) en de Lange vinger (18) binnen ons
> bereik. De IJssandwich (11) tel ik niet mee omdat het hier om een totaal
> ander product gaat dat eigenlijk niet in de categorie koek thuishoort. Wel
> wil ik een lans breken voor het Soesje (20) dat nu in de categorie gebak is
> geplaatst maar een zelfde functie vervult als de stroopwafel en dus ook een
> kans moet krijgen.
>
> Voor de Roze koeken (5) ligt de lat nog te hoog maar daar kunnen de echte
> liefhebbers natuurlijk snel iets aan doen. De Bastognes en de Pennywafelen
> zijn vooralsnog kansloos bij gebrek aan een eigen lemma op Wikipedia NL.
>
> Ik ben benieuwd naar jullie meningen in deze kwestie. Als de neuzen
> redelijk dezelfde kant op wijzen kunnen we mogelijk in ons volgende overleg
> al een besluit nemen.
>
> Met zoete groeten,  Kees  (Gebruiker:K.vliet)
>
> _______________________________________________
> Wle-nl mailing list
> Wle-nl op lists.wmnederland.nl
> https://lists.wmnederland.nl/mailman/listinfo/wle-nl
>
>
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.wmnederland.nl/pipermail/wle-nl/attachments/20151010/fc1d9401/attachment.html>


Meer informatie over de Wle-nl maillijst