[Wle-nl] Schrijfcursus Thijsseweek

k.vliet op kpnmail.nl k.vliet op kpnmail.nl
Za Okt 10 22:31:31 CEST 2015


Dag natuurvrienden,
We hadden vandaag een geanimeerde schrijfcursus met drie leuke en gemotiveerde cursisten die volgens mij wel verder willen met Wikipedia. Koesteren dus.
We waren te gast in de Heimans en Thijsse bibliotheek in het mooie pand van IVN Amsterdam, naast de Hortus Botanicus. Onder leiding van onze cursist Phyllophilus kregen we in de pauze een backstage excursie in de Hortus en in de normaal niet toegankelijke kassen met zeldzame Zuidafrikaanse klaverzurings en levende steentjes en een bijzondere Namibische plant waarvan ik de naam ben vergeten. Dankzij onze leergierigheid liep de pauze een beetje uit waardoor we niet het hele programma van de 1e dag konden afwerken. Maar met de motivatie van deze groep is die achterstand volgens mij snel weer ingelopen.
Een nadeel is wel dat we door gebrek aan tijd niet voldoende aandacht konden geven aan een principiŽle discussie de ons allen raakt. Het betreft de voorkeurspositie van de stroopwafel als vaste culinaire begeleider van onze koffiepauzes en andere tussendoortjes. Er gingen stemmen op (ik zal niet verklappen van wie) om aan deze eenzijdige en mogelijk zelfs discriminatoire praktijk een eind te maken, zodat ook de bastognes, roze koeken en pennywafelen een eerlijke kans kunnen krijgen. Het woord cookie gap is nog niet gevallen, maar je zou er zo een wiki-zaterdag aan kunnen wijden.
Ondanks het mooie weer kon ik dit vraagstuk niet uit mijn hoofd zetten dus ik ben wat verder gaan spitten in de achtergronden van het verschijnsel koek op Wikipedia. Een argument voor de bijzondere positie van de stroopwafel zou kunnen zijn dat dit koekconcept in wel 25 andere talen een eigen lemma heeft op Wikipedia (dit kwam in de discussie al even aan de orde). Lijkt me op zich een bruikbaar argument, maar de grens van 25 lijkt willekeurig gekozen en het is in mijn ogen strijdig met het gebod NPOV om dit product alleen om die reden een voorkeurspositie te geven. Nader onderzoek toont bovendien aan dat minimaal 3 andere koekconcepten op de internationale ladder hoger uitkomen dan de stroopwafel. Dit zijn de Oreo (30), de Macaron (30) en het fameuze Kaakje (46), ook wel bekend als Brusselse kermis of Zaanse kermis. Een geduchte runner-up is het Gelukskoekje dat tot nu toe op 24 talen is blijven steken maar met wat gerichte actie in 1 weekend de stroopwafel voorbij kan streven.
Kortom, de positie van de stroopwafel staat serieus ter discussie en daar mogen we de ogen niet voor sluiten. Om te voorkomen dat we straks in de pers of bij geenstijl afgeschilderd worden als reactionaire types stel ik voor om het koekjesbeleid te liberaliseren. Ik wil zeker niet de ongeschreven regel ter discussie stellen dat er altijd koek moet zijn bij Wikipedia activiteiten (daar wordt weleens de hand mee gelicht maar dat kan mijn goedkeuring zeker niet wegdragen). Wel lijkt het me goed als de keuze wordt verruimd tot het assortiment dat kan bogen op een eigen lemma in minimaal 10 andere talen op Wikipedia. Daarmee komt naast de bovengenoemde ook de Krakeling (10), de Cantuccini (13), de Hamansoren (13), de Miguelito de La Roda (13), de Pepparkaka (13) en de Lange vinger (18) binnen ons bereik. De IJssandwich (11) tel ik niet mee omdat het hier om een totaal ander product gaat dat eigenlijk niet in de categorie koek thuishoort. Wel wil ik een lans breken voor het Soesje (20) dat nu in de categorie gebak is geplaatst maar een zelfde functie vervult als de stroopwafel en dus ook een kans moet krijgen. 
Voor de Roze koeken (5) ligt de lat nog te hoog maar daar kunnen de echte liefhebbers natuurlijk snel iets aan doen. De Bastognes en de Pennywafelen zijn vooralsnog kansloos bij gebrek aan een eigen lemma op Wikipedia NL.
Ik ben benieuwd naar jullie meningen in deze kwestie. Als de neuzen redelijk dezelfde kant op wijzen kunnen we mogelijk in ons volgende overleg al een besluit nemen.
Met zoete groeten,  Kees  (Gebruiker:K.vliet)
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.wmnederland.nl/pipermail/wle-nl/attachments/20151010/4ed75f90/attachment.html>


Meer informatie over de Wle-nl maillijst