[Wle-nl] volgende stap

k.vliet op kpnmail.nl k.vliet op kpnmail.nl
Wo Nov 8 12:35:40 CET 2017


Ha Romaine, fijn dat je weer van je laat horen in projectgroep Natuur. We hebben je gemist.
Goede punten voor de discussie. Ik hoop dat je ook aanwezig wilt zijn bij het overleg dat we met Sandra gaan voeren over het vervolg!
Alvast een eerste reactie op je 4e (inhoudelijke) punt. Ik ben het met je eens dat we niet alsmaar aan allerlei organisaties moeten sleuren om iets gedaan te krijgen. Dat werkt frustrerend. Ik zoek wel naar een goede combinatie met het initiatief van Sander om voor de diverse soortengroepen projectpagina's 'met rode links' klaar te zetten en bij de landelijke dagen van de soortenorganisaties dit onder de aandacht te brengen met een verzoek om hulp. Dat gaat iets verder dan jouw voorstel maar zit wel in dezelfde richting. Een zelfde benadering zou ik willen volgen voorde Natura 2000 gebieden en de andere natuurgebieden, eventueel gegroepeerd per provincie. Voor de schrijfweek natuurgebieden en de schrijfweek Gelderland hadden we ook al lijsten klaargezet. Daar kunnen we op verder bouwen.
Tot zover mijn eerste reactie. We gaan er met Sandra verder over praten.
Hartelijke groeten, Kees
----Origineel Bericht----
Van : romaine.wiki op gmail.com
Datum : 03/11/2017 21:51
Aan : wle-nl op lists.wmnederland.nl
Cc : k.vliet op kpnmail.nl
Onderwerp : Re: [Wle-nl] volgende stap
Hallo allen,
 
 Na een gekkenhuis van vier maanden aan mijn zijde lees ik langzaam bij.
 
 Wellicht is het een goed idee om een analyse te maken van de situatie en welke aspecten een rol spelen in motivatie en demotivatie (in ieder geval voor mij).
 
 - Voor mijn gevoel zijn we in de afgelopen jaren relatief veel tijd kwijtgeraakt aan jaarplannen, etc. Ik snap dat er voor het verkrijgen van geld dat nodig is, maar ik vind eigenlijk dat zoiets minder in een projectgroep thuishoort die gericht is op contentcreatie.
 
 - Ik heb geleerd dat iedere projectgroep een trekker nodig heeft die het proces begeleidt. Veel vrijwilligers hebben daar geen ruimte/capaciteit voor, medewerker van kantoor lijkt me waardevol.
 
 - Voor een optimale werkgroep is registratie van activiteiten nodig, trekker moet dat in de gaten houden. Belangrijk voor verslaglegging en met terugkijken een overzicht wat er als gepresteerd.
 
 - Mogelijk de zwaarste factor t.a.v. afbreukrisico (lees: risico om gedemotiveerd te raken) is de actief wervende insteek die we hadden, en veel energie kost. In externe organisaties zijn we sterk afhankelijk van de bereidheid en welwillendheid van de andere kant, om nog te zwijgen over de bureaucratie. Het gevolg is dat men dan vaak nee hoort, wat demotiverend werkt.
 Een andere insteek heeft veel minder een afbreukrisico: allereerst breed bekend maken (uitzetten) dat Wikipedia graag samenwerkt op vlak van natuur en biologie met contactgegevens (en dit blijven kenbaar maken bij alle kansen, danwel herinneren), contactgegevens verzamelen van alle mensen in de natuur/biologiesector en die bv 2x per jaar zeer kort (hooguit 4 zinnen per project) mailen wat er gedaan is met linkjes, verder afwachten en aanpakken wat er aangeboden wordt. Dit als basis, uitzonderingen zijn mogelijk.
 Dit betekent een omdraai van 180 graden, meer opbrengst en minder afbreuk.
 
 - We zouden meer helder moeten hebben wie wat leuk vindt om te doen. Dan bedoel ik niet welk project, maar wel welke rol. In een succesvol team zitten mensen met verschillende interesses, die elkaar aanvullen, en oppakken als iemand even geen ruimte heeft.
 Het is tevens belangrijk dat iemand van tijd tot tijd een stapje terug kan doen als privť daarom vraagt.
 
 Groetjes,
 Romaine
 
 
 
Op dinsdag 3 oktober 2017 heeft 
 k.vliet op kpnmail.nl <
 k.vliet op kpnmail.nl> het volgende geschreven:
 
 
 Ha Sandra, fijn dat je ons een hart onder de riem steekt. Kunnen we best gebruiken. Op dit moment zijn Nolda en ik de enige actieve leden maar ik heb nog hoop dat een of twee slapende leden zich melden. Dan kunnen we jouw uitnodiging oppakken en een leuke plek zoeken om bij te praten en nieuwe energie te krijgen.
 
  
 
 
  Ondertussen zitten we niet stil. Nolda en ik hebben met Michelle de fotoworkshop in Castricum gedaan en Nolda/Michelle die in Leiden. Daarvoor hadden we nog de schrijfweek die een aantal nieuwe Natura 2000 artikelen voor BelgiŽ heeft opgeleverd en diverse andere gebiedscategorieŽn.
 
 
  
 
 
  Met OBN/VBNE heb ik gesproken over het vrijgeven van informatie op de vernieuwde website 
  www.natuurkennis.nl. Dat lijkt te gaan lukken, mede dankzij Sander die vanuit de soortenorganisaties onze wens bij de betrokken medewerker heeft ondersteund. Ik heb via mijn contacten ook een aanspreekpunt gevonden bij EZ om over vrijgeven van de Natura 2000 informatie te overleggen. Samen met Sander wil ik een gesprek voorbereiden waarbij ook Alterra betrokken wordt (de maker en beheerder van de website 
  www.synbiosys.alterra.nl). Met Sander ga ik ook weer kijken hoe we de landelijke dagen van de soortenorganisaties kunnen gebruiken om meer 'schrijvers' te krijgen. We kijken ook naar het netwerk groene vrijwilligers. Volgende week steken we de koppen bij elkaar en gaan aan de slag.
 
 
  
 
 
  Verder heb ik Frans beloofd nog een keer met hem bij te praten over onze ideeŽn om iets met de Natura 2000 gebieden te gaan doen. Mogelijk gebeurt dat zaterdag of volgende week als er een wikizaterdag is.
 
 
  
 
 
  Tot zover de lopende zaken. We komen graag op je uitnodiging terug.
 
 
  
 
 
  Dank en groeten, Kees
  
  
  ----Origineel Bericht----
  
Van : 
  rientjes op wikimedia.nl
  
Datum : 03/10/2017 12:06
  
Aan : 
  wle-nl op lists.wmnederland.nl
  
Onderwerp : [Wle-nl] volgende stap
  
  
  
   Beste mensen van project natuur, 
   
   
   
   
    Wat vervelend voor jullie dat het even wat minder soepel loopt binnen het project. 
   
   
    Het is waarschijnlijk niet raar dat er binnen een project dat al langere tijd loopt eens een dip optreedt. Bij Wikimedia Nederland hebben we zeker niet de neiging om het project maar af te schrijven of andere dramatische stappen te zetten. 
   
   
   
   
   
    We denken graag mee over een energie- en enthousiasme genererende activiteiten. Hoe kunnen we jullie het beste helpen? 
   
   
   
   
   
    Zullen we een keer bij elkaar komen - misschien op een leuke locatie? 
   
   
   
   
   
    Groet, 
   
   
   
   
   
   
   
    
    
     Sandra Rientjes 
     
      Directeur/Executive Director Wikimedia Nederland 
     
     
     
     
     
      tel.  (+31) (0)30 3200238 
     
     
      mob. (+31) (0)6 31786379 
     
     
     
     
     
     www.wikimedia.nl 
     
     
     
     
     
     Postadres:                         
      Bezoekadres:
     
     
      Postbus 167                        Mariaplaats 3 
     
     
      3500 AD Utrecht                     Utrecht 
     
    
    
   
   
  
  
  
  
  
 
 
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.wmnederland.nl/pipermail/wle-nl/attachments/20171108/1935e558/attachment.html>


Meer informatie over de Wle-nl maillijst