[Wle-nl] taxonomie

Sander Turnhout s.turnhout op soortennl.nl
Di Dec 6 13:03:28 CET 2016


Wat kees zegt klopt, over die voetangels en klemmen. We zijn samen met Naturalis vier jaar bezig geweest met het opstellen en doen publiceren van die taxonomie. Publiceren op wiki moet nu relatief eenvoudig zijn tenzij de wiki gemeenschap in discussie gaat over wat wij ervan gemaakt hebben. Verscheen we een dergelijke discussie? Met vriendelijke groet Sander

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: "k.vliet op kpnmail.nl" <k.vliet op kpnmail.nl>
Verzonden: ‎6-‎12-‎2016 12:46
Aan: "ProNat projectteam" <wle-nl op lists.wmnederland.nl>
CC: "ProNat projectteam" <wle-nl op lists.wmnederland.nl>
Onderwerp: Re: [Wle-nl] taxonomie

Taxonomie is een kennisveld met veel voetangels en klemmen. Als het goed is heeft Naturalis de meeste daarvan opgeruimd of omzeild, zodat het resultaat direct bruikbaar zou moeten zijn voor wikipedia en zusterprojecten als wikispecies en/of wikidata. Bij de WCN hoorde ik een voorzichtige suggestie dat wikispecies en wikidata wellicht in elkaar geschoven zouden kunnen worden. Maar dat ligt vast gevoelig dus we zitten nog even met twee mogelijke 'gastheren' voor het taxonomisch systeem van Naturalis. In principe dus allebei benaderen zou ik zeggen.


Ik zeg bewust "benaderen" want het gaat om vele tienduizenden items die je niet even met de hand kunt gaan controleren en waar nodig aanpassen met bronvermelding. Iemand moet dus contact leggen met deze zusterprojecten en het voorstel in de week leggen om deze indeling leidend te laten zijn voor wikispecies/wikidata. Hoort een inhoudelijke toelichting bij en vergt mogelijk enig uithoudingsvermogen ivm de discussie die zal volgen. Best eerst even overleggen met contactpersonen. Voor wikidata neem ik aan dat Edo de Roo een goede ingang is. Voor wikispecies weet Sindy wel een geschikt aanspreekpunt te vinden. Als het goed is weten deze personen ook de ingang om controle en aanpassing (grotendeels) geautomatiseerd te laten verlopen. Dan wordt het een haalbaar project denk ik.


Alternatief zou in theorie zijn om de aanpassing 'van onderop' vanuit de ge´nteresseerde gebruikersgroep te laten plaatsvinden. Maar dit lijkt me gezien de omvang van de taak en het beperkte aantal mensen met specifieke deskundigheid geen haalbare kaart.


Groeten,  Kees

----Origineel Bericht----
Van : ciell.wikipedia op gmail.com
Datum : 05/12/2016 16:49
Aan : wle-nl op lists.wmnederland.nl
Onderwerp : Re: [Wle-nl] taxonomie


Hoi Sander, 


Je mail bleef bij mij even liggen omdat ik eerst even de tijd moest hebben om nader kennis te maken met wikispecies. 


Wikispecies is een meertalig project, waar Engels de voertaal is en waar men in overleg keuzes heeft gemaakt voor de indeling van levende planten en dieren. Kun jij zien waar de verschillen met de huidige Nederlandstalige indeling op Wikispecies zitten? 


Vriendelijke groet, 

Ciell 


Op 21 november 2016 15:36 schreef sander turnhout <s.turnhout op soortennl.nl>: 

Beste mensen, 


Op de WCN ging het heel even over wikispecies nog en de mededeling dat die tak een beetje stil lag. In Nederland is lang sprake geweest van parallelke taxonomieŰn - Rijkswaterstaat hanteerde andere soorten en soortbegrippen als Staatsbosbeheer en Naturalis deed het weer anders. Rond de eeuwwisseling heeft Naturalis de opdracht van de overheid gekregen om 'de' taxonomie van Nl te beheren maar omdat ze daar praktisch weinig in investeerde hebben de ontwikkelaars van de Nationale Databank Flora en Fauna destijds maar een eigen taxonomie ontwikkeld. In zo'n netwerk doe je niet zoveel met wiki als plek waar alles samenkomt. 


Anyways, genoeg achtergrond; na veel gepuzzel hebben we samen met Naturalis alle losse eindjes weer bij elkaar geknoopt en ÚÚn ge´ntegreerde taxnomie gemaakt. Komende jaren wordt gewerkt aan een beheeromgeving.  
Deze taxonomie is gepubliceerd op Gbif en aldaar vrij beschikbaar.  


http://www.gbif.org/dataset/ 4dd32523-a3a3-43b7-84df- 4cda02f15cf7 Het verdient aanbeveling om deze te gebruiken op wiki, vinden jullie het zinvol om hem op wiki species te zetten? 


Met vriendelijke groet 
  
-- 

--
Sander Turnhout
Strategisch adviseur SoortenNL
https://twitter.com/ Sanderturnhout


(e) s.turnhout op soortenNL.nl
(t) 06 282 25 990
(w) www.soortenNL.nl
(fb) /soortenNL/
Ziet u ze vliegen? Vertel het ons op www.telmee.nl

Bezoekadres: Toernooiveld 1 - 6525 ED Nijmegen
Postadres: Postbus 9010 - 6500 GL Nijmegen

______________________________ _________________ 
Wle-nl mailing list 
Wle-nl op lists.wmnederland.nl 
https://lists.wmnederland.nl/ mailman/listinfo/wle-nl 
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.wmnederland.nl/pipermail/wle-nl/attachments/20161206/87238446/attachment.html>


Meer informatie over de Wle-nl maillijst