[Wle-nl] Schrijfcursus Thijsseweek

Hans Muller hans.muller op naturalis.nl
Ma Okt 12 09:25:11 CEST 2015


Beste Kees,

Dank voor je uitvoerige verslag en onderzoek.

*Kun je nog een kwantitatieve onderbouwing met significantie (zit de
stroopwafel in de ruis?) en SWOT-analyse toevoegen?

Vriendelijke groet, hansmu

Op 10 oktober 2015 22:59 schreef Kees van Vliet <kvliet op planet.nl>:

> Oeps, ik zie dat mijn onderzoek nog niet diepgaand genoeg is geweest. Dit
> zal mogelijk niet-zoete tegenkrachten binnen de Association losmaken (het
> begrip ‘gebruiker’ krijgt hier overigens wel een voor mij geheel nieuwe
> inkleuring). Mocht het mij slecht vergaan dan heb ik in elk geval gestreden
> voor een nobel principe. Ik leg mijn lot in jullie handen.
>
> Met bedremmelde groeten,  Kees
>
> *From:* Ciell Wikipedia <ciell.wikipedia op gmail.com>
> *Sent:* Saturday, October 10, 2015 10:38 PM
> *To:* k.vliet op kpnmail.nl ; ProNat projectteam
> <wle-nl op lists.wmnederland.nl>
> *Subject:* Re: [Wle-nl] Schrijfcursus Thijsseweek
>
> Aiaiai, wat een opruiende mail tref ik op deze late zaterdagavond aan in
> mijn mailbox.
>
> Heb je in je overwegingen de gevoelen=s van de leden van de in Nederland
> opgerichte Association of Stroopwafel Addicts
> <https://meta.wikimedia.org/wiki/Association_of_Stroopwafel_Addicts> wel
> meegenomen? Deze organisatie strijdt voor het behoud van deze Hollandse
> delicatesse bij alle nationale en internationale activiteiten!
>
> Ciell
>
> Op 10 oktober 2015 22:31 schreef k.vliet op kpnmail.nl <k.vliet op kpnmail.nl>:
>
>> Dag natuurvrienden,
>>
>> We hadden vandaag een geanimeerde schrijfcursus met drie leuke en
>> gemotiveerde cursisten die volgens mij wel verder willen met Wikipedia.
>> Koesteren dus.
>> We waren te gast in de Heimans en Thijsse bibliotheek in het mooie pand
>> van IVN Amsterdam, naast de Hortus Botanicus. Onder leiding van onze
>> cursist Phyllophilus kregen we in de pauze een backstage excursie in de
>> Hortus en in de normaal niet toegankelijke kassen met zeldzame
>> Zuidafrikaanse klaverzurings en levende steentjes en een bijzondere
>> Namibische plant waarvan ik de naam ben vergeten. Dankzij onze
>> leergierigheid liep de pauze een beetje uit waardoor we niet het hele
>> programma van de 1e dag konden afwerken. Maar met de motivatie van deze
>> groep is die achterstand volgens mij snel weer ingelopen.
>>
>> Een nadeel is wel dat we door gebrek aan tijd niet voldoende aandacht
>> konden geven aan een principiële discussie de ons allen raakt. Het betreft
>> de voorkeurspositie van de stroopwafel als vaste culinaire begeleider van
>> onze koffiepauzes en andere tussendoortjes. Er gingen stemmen op (ik zal
>> niet verklappen van wie) om aan deze eenzijdige en mogelijk zelfs
>> discriminatoire praktijk een eind te maken, zodat ook de bastognes, roze
>> koeken en pennywafelen een eerlijke kans kunnen krijgen. Het woord cookie
>> gap is nog niet gevallen, maar je zou er zo een wiki-zaterdag aan kunnen
>> wijden.
>>
>> Ondanks het mooie weer kon ik dit vraagstuk niet uit mijn hoofd zetten
>> dus ik ben wat verder gaan spitten in de achtergronden van het verschijnsel
>> koek op Wikipedia. Een argument voor de bijzondere positie van de
>> stroopwafel zou kunnen zijn dat dit koekconcept in wel 25 andere talen een
>> eigen lemma heeft op Wikipedia (dit kwam in de discussie al even aan de
>> orde). Lijkt me op zich een bruikbaar argument, maar de grens van 25 lijkt
>> willekeurig gekozen en het is in mijn ogen strijdig met het gebod NPOV om
>> dit product alleen om die reden een voorkeurspositie te geven. Nader
>> onderzoek toont bovendien aan dat minimaal 3 andere koekconcepten op de
>> internationale ladder hoger uitkomen dan de stroopwafel. Dit zijn de Oreo
>> (30), de Macaron (30) en het fameuze Kaakje (46), ook wel bekend als
>> Brusselse kermis of Zaanse kermis. Een geduchte runner-up is het
>> Gelukskoekje dat tot nu toe op 24 talen is blijven steken maar met wat
>> gerichte actie in 1 weekend de stroopwafel voorbij kan streven.
>>
>> Kortom, de positie van de stroopwafel staat serieus ter discussie en daar
>> mogen we de ogen niet voor sluiten. Om te voorkomen dat we straks in de
>> pers of bij geenstijl afgeschilderd worden als reactionaire types stel ik
>> voor om het koekjesbeleid te liberaliseren. Ik wil zeker niet de
>> ongeschreven regel ter discussie stellen dat er altijd koek moet zijn bij
>> Wikipedia activiteiten (daar wordt weleens de hand mee gelicht maar dat kan
>> mijn goedkeuring zeker niet wegdragen). Wel lijkt het me goed als de keuze
>> wordt verruimd tot het assortiment dat kan bogen op een eigen lemma in
>> minimaal 10 andere talen op Wikipedia. Daarmee komt naast de bovengenoemde
>> ook de Krakeling (10), de Cantuccini (13), de Hamansoren (13), de Miguelito
>> de La Roda (13), de Pepparkaka (13) en de Lange vinger (18) binnen ons
>> bereik. De IJssandwich (11) tel ik niet mee omdat het hier om een totaal
>> ander product gaat dat eigenlijk niet in de categorie koek thuishoort. Wel
>> wil ik een lans breken voor het Soesje (20) dat nu in de categorie gebak is
>> geplaatst maar een zelfde functie vervult als de stroopwafel en dus ook een
>> kans moet krijgen.
>>
>> Voor de Roze koeken (5) ligt de lat nog te hoog maar daar kunnen de echte
>> liefhebbers natuurlijk snel iets aan doen. De Bastognes en de Pennywafelen
>> zijn vooralsnog kansloos bij gebrek aan een eigen lemma op Wikipedia NL.
>>
>> Ik ben benieuwd naar jullie meningen in deze kwestie. Als de neuzen
>> redelijk dezelfde kant op wijzen kunnen we mogelijk in ons volgende overleg
>> al een besluit nemen.
>>
>> Met zoete groeten,  Kees  (Gebruiker:K.vliet)
>>
>> _______________________________________________
>> Wle-nl mailing list
>> Wle-nl op lists.wmnederland.nl
>> https://lists.wmnederland.nl/mailman/listinfo/wle-nl
>>
>>
>
> _______________________________________________
> Wle-nl mailing list
> Wle-nl op lists.wmnederland.nl
> https://lists.wmnederland.nl/mailman/listinfo/wle-nl
>
>
------------- volgend deel ------------
Een HTML-bijlage is gescrubt...
URL: <https://lists.wmnederland.nl/pipermail/wle-nl/attachments/20151012/97747e2c/attachment.html>


Meer informatie over de Wle-nl maillijst